hodor.blogg.se

Johan O.

Arbeta med debattartiklar

Innehåll.
 
1. Nu för tiden så är "duktigheten ett problem" säger debattörerna. Flickor som presterar högt och satsar på skolan kallas enligt debattörerna "prestationsprinssesor" i en artikelserie. Denna titel har en nedlåtande klang, och varken uppmuntrar eller belönar flickor som presterar utan har en motsat effekt.
 
2. Härskarteknik innebär att den grupp individer som ses som 'elit skiktet' i samhället trycker ner och nästan smutskastar andra som potentiellt kan minska deras kontroll och makt i samhället. I majoriteten av fall så är det män som ses som 'härskare', och även i detta fall, där män vill smutskasta och krossa självförtroendet hös flickor som har potentialen att resa sig högt i samhället och rubba gubbstrutarnas makt. Genom att förnedra duktiga flickor och uppmuntra unga pojkar så försöker männen i makt försäkra sig om en framtid som speglar deras generations maktskikt.
 
3. Som ovan sägs så ligger problemet i att det finns en fast bild, ett sätt som samhället ska se ut. Och denna bild är förvanskad av årtusenden av kvinnoförtryck. Flickor ses som något mindre inteligent och katabelt, som bara finns för att laga mat och föda barn. Desto mer samhället har utvecklats så har kvinnor dock fått en större plats i samhället. Kvinnor får jobba och rösta som män men är inte i närheten jämständiga inom de flesta industrier och jobb. Så som debattörerna skriver "Problemet är att kvinnor i alla åldrar inte får lön, makt, befogenhet eller positiv feedback". Och problemet kommer kvarstå så länge det finns män i makten som känner sig hotade av tanken att ha kvinnor som jämställda och som kan komma att minska deras makt.
 
4. Debattörerna tycker att duktiga flickor ska omgivas av positiv feedback och en tillvaro där de kan känna sig trygga. De tycker även att flickorna ska få veta att det finns minst lika många duktiga pojkar som duktiga flickor och att flickorna också har rätt att väga på stolen och slacka ibland.
 
Ord och uttryck
 
a. Att slå någons betyg "med hästlängder" betyder med stor marginal. Att skillnaden mellan resultaten är väldigt stor.
 
b. Att "Experterna lägger pannorna i djupa veck" betyder att experterna tänker efter och eller antingen oroar sig en stor del över en viss sak, i detta fall överpresterande flickor.
 
c. Att något "fått en fadd smak" betyder att ordet har fått en annan, mindre positiv betydelse än den ursprungliga betydelsen. I detta fall så har det från början positiva och uppmuntrande ordet "prestation" fått betydelsen ayy något är överansträngt.
 
 
d. "helt gått er om intet" är en fråga som ifrågasätter om personen/personerna i fråga helt har missat de som har hänt. I detta fall allt som har hänt i genusdetbatterna.
 
e. Att en tanke är "hårt inetsad" betyder att den är djupt rotad i samhället. Barn lär sig tänka och tro så utan att någon medvetet lärt dom det, samhället lär dom det i små portioner varje dag. 
 
f. "lika mångfacetterade" lika många sidor/egenskaper som killar.
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: